Bespaar kosten met de Self-Supporting-Angle

3D-Printen kent ongekende ontwerp vrijheid. Net als bij spuitgieten of frezen, zijn er ook voor 3D-Printen een aantal slimme richtlijnen. Wanneer deze goed worden toegepast, kunnen de kosten snel gereduceerd worden. Zo realiseren we al snel een besparing van 20 tot 70%!

Het toepassen van de ‘self-supporting-angle’ zorgt over het algemeen voor de grootste besparing. Daarnaast geeft deze zelf-ondersteunende hoek vaak betere afwerkingen en mooiere oppervlakken.

Wat is een ‘self-supporting-angle’?

De zelf-ondersteunende hoek komt voor in de z-richting waarin het model opgebouwd wordt. Normaalgesproken wordt voor overhangende delen in een onderdeel een ondersteuningsstructuur gebouwd. Door deze delen in hoek van max. 45-graden op te bouwen, kan zo’n overhangend deel zelfdragend worden opgebouwd. Daardoor wordt de support-structuur overbodig: dat scheelt niet alleen materiaal, maar vooral een hoop bouwtijd.

Vergeet de gaten in het model niet!

Gaten in verticale wanden – bijvoorbeeld louvres, bout-gaten of draaddoorvoeren – zijn in feite ook overhangende delen. Door ook deze te voorzien van een ‘dakje’ van 45-graden, wordt de ondersteuningsstructuur wederom overbodig. Hierdoor zijn veel 3D-geprinte onderdelen voorzien van druppelvormige gaten, in plaats van cilindrische. Vaak hebben deze druppels dezelfde functionaliteit als de ronde-variant, maar zijn ze in productie een veelvoud sneller.

Ons onderdeel, bijvoorbeeld!

Het voorbeeld dat wij maakten (afm. 150x130x130mm) is waar mogelijk voorzien van self-supporting-angles. De cylindrische- en rechthoekige gaten zijn voorzien van een druppelvorm of ‘dakje’. De bodem van het model is eveneens opgebouwd als omgekeerde piramide-vorm. Hierdoor werden de kosten met ongeveer €250 verlaagd!