Hoe exporteer en upload je een CAD bestand?

Het startpunt van iedere 3D-print is een digitaal model van het product of onderdeel. Dit wordt verkregen door ‘Computer Aided Design’ ofwel CAD. In de volksmond noemen dit ook wel 3D-teken software.

Er zijn verschillende software pakketten – zowel gratis als betaald. De meest gangbare pakketen zijn onder andere:

• Solidworks
  • Solid Edge
  • Rhino
  • AutoDesk Inventor
  • Catia
  • ProEngineer
  • UGS NX.

Uit deze pakketten kan standaard een STEP (.stp) of STL (.stl) bestand worden geëxporteerd. Daarvoor zijn geen plugins of extensies nodig. De meest gangbare instellingen hiervoor zijn:

• Deviation (afwijking): 0,1 mm;
  • Angle (hoek): 10 graden.

Afhankelijk van hoe complex het onderdeel is, bestaat de mogelijkheid deze waarden te vergroten of te verkleinen. Een onderdeel is vrijwel altijd te reduceren tot een STL bestand van minder dan 25MB.

Om direct via de website een offerte aan te vragen, exporteer je een .stl bestand. De video laat zien wat hiervoor het proces en de instellingen zijn in Solidworks.

Dit bestand is vervolgens eenvoudig te uploaden naar onze online offerte- en bestelmodule. Je krijgt dan automatisch een overzicht van de beschikbare opties met bijbehorende onderdeel prijs. Vervolgens is er ook de mogelijkheid om het onderdeel direct te bestellen en in opdracht te geven.