Kleuren die vervagen door uv-licht?

Kleuren die vervagen door uv-licht

Kunststoffen oxideren, net als metalen roesten. Kunststoffen krijgen weliswaar geen bruine bloemkolen, maar vergelen. Bij metalen is de oorzaak vocht, bij kunststoffen uv-licht. Je hebt dat vast weleens gezien. Zo’n tuinset die sprankelend wit uit de verpakking kwam. En vijf jaar later heeft ie zo’n crème gele kleur. Herkenbaar?

Precies hetzelfde gebeurt met 3D-geprinte onderdelen. Als je ze tenminste blootstelt aan veel daglicht of uv-licht. Want tja, het is nu eenmaal kunststof. Witte onderdelen vergelen. Zwarte onderdelen krijgen een soort bruine gloed. Niks aan te doen?

Optie één

Jazeker! De eerste optie ligt voor de hand. Net zoals je metalen beschermt door een verflaag aan te brengen, kan dat ook met kunststof. Meestal laten we zo’n beschermende coating spuiten. Het resultaat is een industriële laklaag die het onderdeel niet alleen een mooie afwerking geeft maar dus ook beschermt tegen uv-licht.

Coaten dus. Maar voor technische onderdelen is dat niet altijd handig. Je krijgt een extra laag, dus extra dikte waar je rekening mee moet houden. Hoe het dan zit met je toleranties? Bovendien kan die laag beschadigen of losspringen als je er ruw mee omgaat. En daar komt optie twee om de hoek, want sinds kort hebben we een alternatief om je parts te beschermen tegen veroudering.

Optie twee

Net als bij het impregneren met een kleur kunnen we je onderdelen ook impregneren met een uv-stabilisator. En dat kan ook allebei tegelijk. Onder invloed van druk en temperatuur trekt die stabilisator – net als het kleurpigment – in het oppervlak. De moleculen van de stabilisator reageren onder invloed van uv-licht en zorgen ervoor dat de kunststof en kleur buiten schot blijven.

Het resultaat wordt gemeten met een zogenaamde ISO11507 exposure test. Daarbij meten we de ‘light fastness’ van kleuren, voor het begin van de proef en na 500 uur blootstelling aan uv-licht. De afwijking wordt gewaardeerd op een schaal van 1 tot en met 5. Bij 5 wijkt de kleur niet af van de originele kleur, bij 1 is de kleur totaal verbleekt.

In het zonnetje

Die test hebben we uitgevoerd met zwarte onderdelen. Een onbehandeld onderdeel kreeg na 500 uur directe blootstelling aan een uv-bron een waardering van 2. Hetzelfde onderdeel maar dan met de uv-stabilisator kreeg na diezelfde 500 uur een waardering van 5. Het behield dus zijn oorspronkelijke kleur. Wij verschoten van kleur van trots! We zetten nu dus onze parts in het zonnetje zonder angst voor verkleuren.

Wil je meer weten over het stabiliseren van 3D-geprinte onderdelen tegen uv-licht? Neem dan contact op met een van onze engineers. Dat kan door een belletje naar 085-4444 200 of een mailtje naar hallo@partsoddev.wpengine.com/en/. Dan helpen we je verder!