Maak je producten nog slimmer!

Bij Parts On Demand zijn we niet alleen ontzettend goed in het 3D-printen van producten. We zijn ook heel goed in het verbeteren van die producten. Door het toevoegen van getapte draadgaten, bijvoorbeeld. Of door het toevoegen van standaarddelen. Zo krijgen producten een upgrade waar het telt.


Draad tappen is niet meer nodig


Het is gemakkelijk om al in het CAD-stadium draadgaten te ontwerpen. Onze lasers zorgen ervoor dat de draad nauwkeurig aangemaakt wordt. Draad tappen is daardoor niet meer nodig. Draadgaten kunnen worden geprint tot een spoel van 1 millimeter! Door dit slim te gebruiken kun je onderdelen printen die direct ingezet kunnen worden, zonder extra werk.


Er gelden wel een paar randvoorwaarden. Het draadgat moet in het Z-vlak zijn getekend, want in dit vlak is de rondheid van het gat te garanderen. Wordt er in een zijvlak een gat aangebracht, dan krijgt dit gat vanuit de printer een lichte eivorm. Dit is inherent aan het SLS (selective laser sintering)-proces.

Schroefdraad in een 3D-geprint onderdeel
Schroefdraad in een 3D-geprint onderdeel

Draadinsert


Het kan gebeuren dan je een draadgat met een kleinere of grotere spoed nodig hebt. Of wordt een draadgat intensief gebruikt waardoor het sneller zal slijten.


In dit soort gevallen is een draadinsert een goede oplossing. Draadinserts zijn gestandaardiseerde delen die in een aantal verschillende varianten bestaan. De meest bekende zijn misschien wel de Helicoil-varianten. Dit is een insert in de vorm van een veer, maar in plaats van een ronde draad is deze ruitvormig.


Een Helicoil wordt vaak toegepast om een versleten draadgat te repareren. Het gat wordt tot een specifieke maat opgeboord - afhankelijk van de toe te passen maat draad - en getapt met een speciale Helicoil-tap. De Helicoil kan dan worden ingeschroefd en voilà: het draadgat is weer als nieuw! Soort van.


Ruimen


In sommige vlakken is het dus niet mogelijk om een perfect rond gat te printen. Daar heeft Parts On Demand ook een oplossing voor! Deze keer in de vorm van een ruimer.


Met een ruimer geef je een gat zijn perfecte rondheid. Het is een verspanende bewerking, waarbij een klein beetje materiaal wordt verwijderd. Anders dan met boren is ruimen zeer nauwkeurig. Ruimers zijn te verkrijgen in trappen van 0,01 mm. Voor pasgaten moet er dus altijd met een ruimer worden gewerkt.


Doordat kunststof een klein beetje meeveert, is het niet mogelijk om tot in een bereik van 0,01 mm te kunnen werken. De ruimer drukt altijd een gedeelte van het gat weg in plaats van het te verspanen. Daarom kunnen we gaten maken tot 0,1 mm nauwkeurig. Heb je een gat nodig met de bedoeling daarin een as soepel te laten lopen, is het belangrijk hier rekening mee te houden.


Net als bij inserts kan er ook met een bus of een glijlager worden gewerkt. Hierdoor krijgt het gat toch de juiste eigenschappen.

Een geassembleerde vacuum manifold voorzien van inserts en ventielen
Een geassembleerde vacuum manifold voorzien van inserts en ventielen

Onze engineers staan voor je klaar


Het is dus mogelijk om met een van onze nabewerkingen je producten een volwaardige upgrade te geven! De engineers bij Parts On Demand hebben daar ontzettend veel ervaring mee.


Dus: heb je een product waarbij het belangrijk is dat delen nauwkeuriger of steviger in elkaar zitten, en je vraagt je af of dat in kunststof mogelijk is, neem dan vooral contact met ons op! We helpen je graag verder.


Er zijn geen tags voor dit bericht.

Posted by Alexander

Alexander is sales engineer bij Parts On Demand. Hij helpt klanten bij het slimmer en efficiënter maken van hun onderdelen en processen.

Gerelateerde berichten:

Meteen offerte aanvragen om
jouw 3D-print te laten produceren?