Shotpeening: zo krijg je de mooiste onderdelen

Shotpeening: Zo krijg je de mooiste onderdelen

Altijd beter. Als onze engineers niet bezig zijn met het beter maken van jouw onderdelen, dan zijn ze bezig met het beter maken van onze processen. En ze hebben nu toch iets gemaakt waar wij heel blij van worden. En jij ook!

Het proces heet shotpeenen en is gebaseerd op een straaltechniek die we al gebruikten om los poeder van je 3D-geprinte onderdelen te verwijderen. Met shotpeenen maken we de onderdelen alleen niet schoon, maar verbeteren we de oppervlakte kwaliteit. Zo worden je onderdelen mooi glad, homogeen en krijgen ze zelfs glans!

Shotpeening vs. Tumbling

Een proces wat hiervoor ook in de 3D-print industrie gebruikt wordt – en vroeger ook door ons gebruikt werd – is tumbling. Dat proces komt uit de metaalbewerking en wordt toegepast om onderdelen te ontbramen. De ruwe randjes van een onderdeel af te slijpen en oppervlakte kwaliteit te verbeteren. Onderdelen worden in een grote trommel gestort. Die trommel is gevuld met steentjes. Door trillingen worden die steentjes in beweging gebracht en ‘schuren’ de onderdelen gladder.

Die schurende werking is ook gelijk het lastige aan tumbling. Het is eigenlijk niet te voorspellen hoeveel tolerantie er verloren gaat. En door het formaat van de steentjes kunnen ook niet alle hoeken en gaten van een onderdeel behandeld worden. Ook kunnen de steentjes door hun vorm lokaal op een oppervlak meer druk uitoefenen. Dat is dan naderhand te zien als een streep of kras op je onderdeel. Door de trillingen in het proces wrikken deze steentjes zich ook in holtes van je onderdelen – en dat resulteert dat weer in defecten aan je 3D-print onderdeel of zelfs afgebroken features. Niet ideaal dus.

Het grote voordeel van shotpeening

Shotpeenen is een straalproces waarmee we met mooie ronde pareltjes het oppervlak van onderdelen verdichten en homogeen maken. Het proces is veel vriendelijker en zachter voor onderdelen. Daardoor kunnen dunnere en kleinere delen makkelijker nabewerkt worden, en blijven kleine details intact.

Bij het shotpeenen ontstaan kleine ‘dimples’ in het oppervlak van een onderdeel. Daar ontstaan compressiespanningen. Naar mate meer en meer pareltjes het oppervlak bombarderen, beginnen deze dimples elkaar te overlappen. De compressiespanning die daarbij ontstaat zorgt ervoor dat het oppervlak van een 3D-geprinte onderdeel beter bestand is tegen slijtage, barsten en materiaalvermoeiing. Ook is het daardoor minder poreus.

Doordat we niet schuren – zoals bij tumbling – maar verdichten is de invloed op toleranties nihil. Wel zo fijn als jij je onderdelen nog moet samenbouwen. En omdat de pareltjes bij shotpeenen veel kleiner zijn dan de steentjes bij tumbling, kunnen we bijna alle hoeken en gaatjes van een onderdeel behandelen. Met uitzondering van inwendige kanalen en holtes natuurlijk. Ook zorgt shotpeenen voor een veel consistenter, homogener en gelijkmatiger oppervlak. Dat komt vooral gekleurde onderdelen ten goede. Kleur op geshotpeende onderdelen is veel gelijkmatiger. Zonder vlekken. Ook tussen verschillende series.

En misschien nog wel het mooist: je onderdelen krijgen een zachte satijnglans. Je kunt eigenlijk niet meer zien dat ze 3D-geprint zijn. Hoe cool is dat?

Meer weten over shotpeenen?

Neem contact op met Eric via eric@partsoddev.wpengine.com/en/. Of bel gewoon op 085 4444 200. Hij kan je ook een sample sturen. Of shotpeenen aanbieden op je volgende bestelling. Dat kun je trouwens ook gewoon aangeven via ons portal. Superhandig.