Wat is shotpeening?

Lekker smooth.

Met SLS 3D printen heb je nagenoeg geen laagvertekening, zoals bijvoorbeeld bij FDM. Je weet wel, die draadprinters. Af machine is de oppervlaktestructuur vergelijkbaar met een pepermuntje. Dat is goed, maar het kan nog beter. Met shotpeening. Jawel.

Direct na het printen worden onderdelen gestraald met glasparels om overtollig poeder te verwijderen. Die glaspareltjes ruwen het oppervlak ook wat op. Shotpeenen is een tweede straalstap. Daarbij gebruiken we een ander soort parel, waardoor een homogeen en glad oppervlak overblijft.

De voordelen zijn legio: je onderdeel krijgt een satijnglans, is minder poreus en krijgt zelfs iets betere mechanische eigenschappen. En door het dichte oppervlak is geïmpregneerde kleur ook een stuk slijtvaster.

Als je vaker onderdelen laat 3D printen, dan heb je vast wel eens gehoord van ‘tumbling’ of ‘polijsten’. Shotpeening geeft betere resultaten, zónder dat het ten koste gaat van je maatvoering. Het is namelijk géén proces waarbij er van je oppervlak iets wordt afgesleten. Weer een zorg minder. Toppie toch?

Wat je moet weten voor jouw ontwerp:

Max. afmetingen

250 x 250 x 500mm

Opletten met

Fragiele elementen. Die kunnen in het proces afbreken.

Invloed op maatvoering

Nihil komma nul. Da’s fijn he?

Productietijd

Éen extra werkdag

Tips van POD

Standaard bestellen. Word je vrolijk van!

Heb je nog een brandende vraag?

Misschien wordt 3D-printen nog niet zo lang voor productie gebruikt als draaien, frezen of spuitgieten. Heb je als engineer nog niet echt een ‘feel’ met geprinte onderdelen. Weet je niet hoe 3D-geprinte producten zich houden in jouw machines. En dat begrijpen we!

Dus: heb je een 3D-printtoepassing op het oog? Wil je gewoon eens een 3D-geprint onderdeel in je machine monteren om het te proberen? Een onderdeel laten maken om te kijken of het inderdaad heel blijft? Neem dan eens contact op met Neil voor een gratis sample. Rondje van de zaak!