Richtlijnen/ PartsOnDemand.eu: 3D Printing & Additive Manufacturing
 

Richtlijnen

Stap voor stap naar het beste resultaat
3D-printen staat bekend om de ongekende ontwerpvrijheid. Toch geven we enkele richtlijnen en ‘best-uses’ om teleurstellingen te voorkomen, kwaliteit te verbeteren en kosten te verlagen. Onderstaande richtlijnen zijn juist dat - richtlijnen. In onze ervaring zijn ze een goed uitgangspunt. Jouw specifieke geometrie is echter een belangrijk aandachtspunt, en van invloed op deze richtlijnen. Twijfel je over jouw deel? Neem contact met ons op, en we zorgen voor een passend advies!

Noot: bij het plaatsen van een order verklaar je op de hoogte te zijn van deze richtlijnen en ze in acht te hebben genomen. Als je van deze richtlijnen afwijkt, gaan we er vanuit dat je dit bewust en op eigen risico doet.

Identificatie

Laat je series printen, print dan gelijk je onderdeelnummer mee. Ook wel handig voor je traceability. En voorzie kleine delen van ‘tags’. Zo kunnen wij ze makkelijk terugvinden in ons proces en liggen ze sneller bij jou!

Holtes

Zitten er holtes in je model? Zorg dan dat er in je model tenminste twee tegen over elkaar aangebrachte gaten met een diameter van minimaal 5 mm zitten. Zo kunnen wij los poeder makkelijk uit je model verwijderen. Poeder-verwijdering gebeurt op een best-effort basis: het kan zijn dat inwendige kanalen of lastig te bereiken holtes achtergebleven poeder bevatten.

Dunne wanden

Lange, dunne wanden hebben door thermische krimp de neiging om krom te trekken of te torderen. Beknibbel daarom niet onnodig op de wanddikte, en zorg dat lengte en breedte in verhouding zijn en breng waar mogelijk verstevigings-ribben aan.

Startpunt

In je CAD-software exporteer je een .stl-bestand. Als we de parallel naar conventioneel printen trekken, is dit een soort pdf-bestand voor 3D-modellen. Dit bestand stuur je in via ons orderformulier en wij maken zo snel mogelijk een offerte.

Vertaling

Onze software deelt jouw .stl-bestand op in lagen. Vervolgens worden contouren en vullingen berekend en eventueel supportmateriaal toegevoegd. Dit laatste zorgt ervoor dat complexe en bewegende delen in één keer geprint kunnen worden.

Laagdikte

Modellen worden opgebouwd uit lagen van 0,1 of 0,12 mm. Hierdoor blijft - vooral op facetten en radii - altijd enige vertekening zichtbaar. Dit kan worden weggewerkt door het model te schuren, polijsten of lakken.

Maximale afmeting

De maximale afmeting waarin onderdelen uit één stuk kunnen worden geprint is 320 mm (diep), 320 mm (breed) tot 580 mm (hoog). Is je model groter dan kan het worden opgedeeld en vervolgens verlijmd of samengevoegd door zgn. ‘press-fits’.

Minimale afmeting

De minimale laagdikte houdt ook in dat er een minimumafmeting ‘printbaar’ is. Als richtlijn hanteren we hiervoor 5 x 5 x 5 mm. De theoretische minimum wanddikte is 0,8 mm, veiligheidshalve adviseren wij een minimum van 1 mm.

Bewegende delen

Samengestelde producten kunnen geassembleerd geprint worden. De theoretische minimumafstand tussen de bewegende vlakken is 0,4 mm, veiligheidshalve hanteren we een afstand van 0,6 mm. Voor ‘press-fits’ adviseren we 0 mm, voor ‘slip-fits’ 0,2 mm.