Toepassingen/ PartsOnDemand.eu: 3D Printing & Additive Manufacturing
 

Toepassingen

De wereld ligt aan onze voeten.
De producten die met het FDM proces worden gemaakt, zijn sterke onderdelen die bestand zijn tegen chemicaliën, hitte en zonlicht. Wij bij Parts On Demand gebruiken uitsluitend materialen die nagenoeg gelijk zijn aan - en vaak beter dan - de kunststoffen in de traditionele productiemethoden. Vaak zijn de delen zo sterk dat ze hun metalen equivalenten probleemloos kunnen vervangen. Maar dan met de voordelen van een laag gewicht én een lage kostprijs.

Snel kleine of specifieke series produceren

Met 3D-printen kunnen we bijvoorbeeld snel én betaalbaar hele kleine en specifieke series produceren. Direct uit een 3D-CAD-omgeving, zonder matrijzen of gereedschappen, betekent vaak binnen enkele uren de eerste stuks in huis. Voor grote series vragen we iets langer.

Reserveonderdelen bijvoorbeeld, voorraad is niet nodig want we kunnen ze eenvoudig en snel produceren. En nog iets: 3D-printen is een bijzonder interessante manier om ‘lean’ te produceren.

Nadelen?

Productiegereedschappen en -mallen

Om productie te optimaliseren biedt 3D-printen met FDM dé technologie om speciale gereedschappen, mallen en sjablonen te maken. Een uitgelezen kans om productie te verhogen, kwaliteit te verbeteren en het werknemers een stuk makkelijker te maken.

Deze delen kunnen ‘on-demand’ worden geprint, en geven zo de ideale manier om een productie snel van enkele naar duizenden stuks op te schalen. De wereld van High-Mix Low-Volume ligt aan onze voeten en er opent zich bovendien een wereld van nieuwe mogelijkheden voor vacuümvormen, thermovormen en blow-moulding.

Waarom niet?

Functionele prototypes

Met de FDM technologie maken we nog steeds snel en eenvoudig functionele prototypes, ideaal voor het testen van ‘form, fit & function’. We zeggen ‘nog steeds’ want dat doen we al een poosje, maar de voordelen van het direct inbedden van mechanische en elektrisch componenten blijven onverminderd groot.

Onderdelen worden direct vanaf de CAD-data geproduceerd, er zijn dus geen ‘vertaalstappen’ - lees ‘vertaalfouten’. Omdat Parts On Demand gebruik maakt van industriële kunststoffen zijn reguliere verwerkingen zoals verlijmen, boren en schroeven gewoon mogelijk.

Kan het nog functioneler?

Conceptmodellen en marketing

Parts On Demand zorgt ervoor dat een model zo snel mogelijk een product wordt. Een 3D-model is hét medium om ideeën te laten zien aan klanten, partners of medewerkers. Je hebt een kwalitatief en hoogwaardig model voor een verkoopvergadering, een beurspresentatie of dat gesprek met die belangrijke klant.

De afwerking van het prototype kan door middel van trommelen, schuren, polijsten en lakken. Dat betekent dat het product niet alleen functioneel getest kan worden, maar ook geschikt is voor gebruikerstesten of marketingdoeleinden.

Wilde je nog meer?